Ziemniak w Polsce uprawiany jest na około 290 tys ha. Jest to uprawa, w której może występować i być przyczyną strat o charakterze ekonomicznym, wiele chorób powodowanych przez wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne i grzyby. W uprawie ziemniaka duże znaczenie ma Phytophthora infestans, który powoduje zarazę ziemniaka. Z roku na rok wzrasta też znaczenie alternariozy ziemniaka oraz bakteryjnej choroby - czarnej nóżki. Ważne wirusy to przede wszystkim wirus Y i liściozwoju. Należy też pamiętać o rizoktoniozie ziemniaka. Dzięki pracom hodowlanym na rynku dostępne są już odmiany o większej odporności na niektóre patogeny, jednak nie jest możliwe uzyskanie odmian o całkowitej odporności. Z tego względu, że integrowana ochrona daje pierwszeństwo w walce z chorobami metodom niechemicznym, należy cechę odporności uwzględnić przy planowaniu produkcji. W ten sposób wykorzystuje się metodę hodowlaną, aby ograniczyć lub uniemożliwić występowanie patogenów na polu. Wpływ na występowanie chorób ma również grupa wczesności uprawianych odmian ziemniaków. Odmiany późne czy średniopóźne są w mniejszym stopniu porażane przez Phytophthora infestans sprawcę zarazy ziemniaka.
W przypadku stosowania ochrony chemicznej, zabiegi powinny być wykonywane na podstawie monitoringu występowania choroby lub wskazań systemu wspomagania decyzji. Tak zaplanowane zabiegi chemiczne będą skutecznie zwalczać sprawców chorób i w wielu przypadkach będzie można ograniczyć liczbę wykonywanych zabiegów.
Project implemented as part of tasks 1.5
Multiannual Program of the IPP-NRI for 2016-2020
Plant Protection Institute – National Research Institute
Ulica: Władysława Węgorka 20
60-318 Poznań
tel. +48 61 864 90 75
fax +48 61 864 91 20