Menu dodatkowe

Menu strony

Ścieżka nawigacyjna

Ikony społecznościowe

Treść strony

Szkody powodowane przez żerowanie mszycy grochowej są dwojakie tj. pośrednie i bezpośrednie. Szkody bezpośrednie wynikają z nakłuwania rośliny i wysysania soków roślinnych. Zasiedlane liście, kwiatostany, strąki ulegają zniekształceniu, ich wzrost jest zahamowany. W przypadku masowego pojawu mszyc a tym samym żerowania, rośliny nie zawiązują strąków, dochodzi do osłabienia, obumarcia fragmentów lub całych roślin. Osłabione rośliny są bardziej podatne na porażenie przez patogeny chorobotwórcze. Szkody pośrednie powstają poprzez transmisję wirusów. Mszyca grochowa może przenosić wirusa żółtej mozaiki fasoli (BYMV – Bean Yellow Mosaic Virus). Ponadto w miejscach żerowania mszycy grochowa przez uszkodzone tkanki mogą wnikać zarodniki bądź inne czynniki powodujące wtórne infekcje grzybowe i bakteryjne. W miejscu żerowania mszyce zanieczyszczają rośliny odchodami tzw. spadzią.

  • Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Projekt realizowany w ramach Dotacji Celowej MRIRW na 2024

Obszar 1: Ochrona roślin oraz ograniczanie zagrożeń związanych z rozprzestrzenianiem się organizmów kwarantannowych i stosowaniem
środków ochrony roślin. 
Zadanie 1.3: Prowadzenie internetowej Platformy Sygnalizacji Agrofagów

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

Ulica: Władysława Węgorka 20
60-318 Poznań

tel. +48 61 864 90 75

fax +48 61 864 91 20

SygnalizacjaAgrofagow@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

Internetowy System Sygnalizacji Agrofagów

  • Mapa platforma nowa

Stopka strony